Få en god nat med baby i soveværelset

Små børn og god søvn går sjældent hånd i hånd. Det er helt naturligt at forældre sover mindre og dårligere, i de år børnene er små. Men det gør det ikke nemmere – altså at undvære søvnen.

Men hvad kan man egentlig selv gøre, for at få det bedste ud af sine nætter og den portion søvn man formår at få, når man er spædbarnsforældre? Er der råd der er realistiske, når et lille menneske indtager soveværelset og den hektiske hverdag fortsætter?

Jeg er mor – det gør mig ikke til ekspert på ovenstående, for alle børn og alle forældre er forskellige. Men det har givet mig mine egne erfaringer. Det har lært mig at alle de gode intentioner, man har om bedre livsstil og bedre søvn, for en periode bare ikke er realistiske. F.eks. er min oplevelse, at det i den periode ikke er realistisk at lægge telefonen i stuen. Ganske simpelt fordi man ofte lige skal google et eller andet symptom, sende Snaps til mødregruppen eller lave indkøbsliste, når man alligevel ligger vågen. Og nej, det ved jeg godt man ikke SKAL – men det er ofte sådan det ender. Og ja, jeg ved også godt, at det stritter imod alle andre anbefalinger, men lige nu handler det om at skabe de bedste rammer for småbørnsforældre, i en sårbar periode, i et rum der normalt indeholder søvn, men pludselig er forvandlet til indkøbscenter, restaurant, telefoncentral, puslestation eller hvad du nu kan finde på at lave i det, der engang bare var soveværelse. Og lige nu handler det i virkeligheden om at få gode nætter, mere end det handler om at få meget søvn, hvis vi skal være realistiske – og skal vi ikke det?

Jeg har skrevet mine 6 bedste råd – og det vigtige med disse 6 råd er, at du skal tage det med du kan bruge. Det der passer ind i jeres vilkår, ind i jeres familie og jeres måde at gøre tingene på – og så lad resten være noget du engang læste, som måske kunne hjælpe nogle andre, men ikke lige dig.

Her er mine 6 tips til bedre nætter, med en baby i hjemmet.

 • Luk ørene og mærk efter
  Som med nogenlunde ALT i forældreskabet, er der altid nogen der synes de ved bedst. Eller i hvert fald bedre. Det vil der også være angående søvn. Måske ofte i den bedste mening og fordi ”det her hjalp for dem”, men indimellem også med en ikke så hjælpsom undertone. Tag det med dig du kan bruge og luk ørene for resten. Husk at der er forskel på børn, og selvom naboen lykkedes med den ene metode, er det ikke sikkert den lykkedes for dig – Mærk efter hvad der er bedst for lige netop jer.
 • Sov når baby sover
  Er noget vås! Du vil komme til at høre ”sov når baby sover” rigtig mange gange i de første år med en baby. Fra meget velmenende munde. Problemet er bare, at det ikke altid er en mulighed. Nogle gange er babys lur 15 minutter, og du har knapt nået at stille barnevognen fra dig og smidt dig på sofaen før alarmen skråler. I virkeligheden føler jeg faktisk, at det råd giver endnu mere stress og dårlig samvittighed, når man egentlig bare trænger til en kop kaffe i sofaen, men ender med at slå sig selv oven i hovedet med, at man burde ha’ sovet. I stedet vil jeg omformulere rådet til ”sov hver gang det er muligt for dig”.
 • Hav det mest nødvendige i nærheden af dig
  På den måde skal du ikke ud af sengen mere end højst nødvendigt. Hav evt. en pusleplads i soveværelset – eller i hvert fald udstyr nok til at skifte en ble, uden at skulle ud af lokalet, tænde lys i hele huset osv. Hav et lille lager ved siden af sengen med sutter, en ekstra nusseklud og hvad du synes hjælper jer igennem natten. Men husk også dig selv. Hav måske to glas vand, i stedet for ét hvis du altid bliver tørstig under amning. En ekstra pude under sengen, hvis du ved du får lidt ondt i lænden – hvad end, der gør de vågne timer om natten rar for dig, uden du skal flytte dig for meget.
 • Spar på koffeinen
  Det lyder som et virkelig tarveligt råd, men i virkeligheden, forbliver koffeinen i din krop i mange timer, efter du har drukket den sidste kop kaffe, energidrik eller hvad du er til. Det gør ikke nødvendigvis, at det er svært at falde i søvn, men det forstyrrer din søvn, imens du sover og kvaliteten af den søvn du endelig får, vil ikke være lige så god, som hvis du ikke havde koffein i kroppen. Formentligt er det ganske umenneskeligt at undvære dit koffeinboost en hel dag, så længe der hærger en søvnterrorist i huset, men hvis du kan mærke efter på din krop og kun drikke det du faktisk har brug for og så stoppe med koffeinprodukter midt på eftermiddagen, vil det være et skønt boost til den velfortjente nattesøvn.
 • Sov med en ordentlig pude
  Temperatur og sovestilling kan skifte meget i løbet af natten med et spædbarn eller små børn ind og ud af sengen. Derfor kan en god pude være en rigtig god følgesvend, uanset om du havner i en halvdårlig stilling eller i fodenden – den er nem at flytte rundt på. Derudover kan du med fordel vælge en pude i naturlatex, som fx. Dunlopillos ”The Pillow”, som er allergivenlig, åndbar og vaskbar. Åndbarheden hjælper til at undgå temperatursvingninger og sørger for at slippe af med fugt og sved. Det kan være en rigtig god egenskab, når man står i dilemmaet om det bliver for koldt eller varmt, hvis vinduet er åbent eller lukket, fordi baby får træk eller bliver for varm. Det løser naturligvis ikke alle temperaturproblemer, men den er en god makker i kampen.Derudover kan puden i naturlatex vaskes. Og hvad sætter man mere pris på, end ting der bare kan smides i vaskemaskinen for at blive genopfrisket fra alt fra gylp til chokolade eller kaffe.
 • Vælg en god seng
  En seng er en investering – en investering i god søvn, bedre nætter og bedre livskvalitet. Uden at blinke kører vi glædeligt kortet igennem på flere tusinde kroner, når det kommer til en god barnevogn, som vores baby kan ligge godt i, i de første år – men som det ofte ender i årene med små børn, kan vi have tendens til at glemme os selv som forældre. En kvalitetsseng har en lang levetid og vil ikke kun være en god investering og et godt valg under din tid med små børn ind og ud af soveværelset, men også flere år frem, når du skal til at genfinde sammenhængende søvn og gode nætter igen. Når du er på den anden side af småbørn i sengen, kan jeg anbefale dig at læse vores blogindlæg om hvorfor søvn egentlig er så vigtigt. Men lige nu er det ikke særlig relevant for andet end at give dig dårlig samvittighed over heller ikke at få søvnkabalen til at gå op – lige nu er nætterne med dine små børn relevante. Den gode kvalitetssøvn skal nok vente på dig derude.

 

Sov godt – hver gang du har muligheden.


Kathrine, Dunlopillo