Får du nok søvn?

Søvn er et af vores grundlæggende behov, men i de sidste årtier er søvn blevet underprioriteret, og succes og arbejdsvilje er blevet forbundet med ”jo mindre søvn jo bedre”.  Disse sovevaner i vores moderne samfund gør alvorlig skade på vores helbred og liv – Ved ikke at sove nok.

Derfor er det værd at huske, at søvn ikke er en valgfri livsstilsluksus, du kan springe over. Søvn er en biologisk nødvendighed. Det er dit livsstøttesystem.

Søvn er den funktion, der giver din krop og sind mulighed for at genoplade, så du bliver opdateret og opmærksom, når du vågner op igen. Sund søvn hjælper også kroppen med at forblive sund og afværge sygdomme. Uden nok søvn kan hjernen ikke fungere ordentligt. Dette kan bl.a. forringe din evne til at koncentrere dig, tænke klart og behandle minder. Det siger blandt andre Matthew Walker i sin bog Why We Sleep.

For de fleste voksne er det nødvendigt med mindst syv timers søvn hver nat for at opnå optimale kognitive og adfærdsmæssige funktioner. Desværre er der alt for mange, som ikke når disse syv timer og får skabt dårlige og usunde søvnmønstre. Det er blevet en myte, at folk kan udvikle en slags tolerance over for kronisk søvnmangel. Selvom deres hjerner og kroppe kæmper på grund af søvnmangel, er de muligvis ikke opmærksomme på deres egne mangler, fordi mindre søvn føles normalt for dem. Derudover har søvnmangel været forbundet med en højere risiko for visse sygdomme og medicinske tilstande.

Disse sygdomme og medicinske tilstande inkluder bl.a.:

Overvægt

Dårlig søvn er stærkt knyttet til vægtøgning. Mennesker med for kort søvnvarighed har en tendens til at veje betydeligt mere end dem, der får tilstrækkelig søvn. Faktisk er kort søvnvarighed en af de stærkeste risikofaktorer for overvægt. Effekten af søvn på vægtøgning menes at være formidlet af adskillige faktorer, herunder hormoner og motivation til at træne. Hvis du prøver at tabe dig, er det absolut nødvendigt at få kvalitetssøvn.

Større risiko for hjertesygdomme og højt blodtryk

Under normal søvn falder dit blodtryk. At have søvnproblemer betyder, at dit blodtryk forbliver højere i længere tid. Højt blodtryk er en af de største risici for hjertesygdomme og slagtilfælde. Derfor er det enormt vigtig for dig, som vil leve et langt og sundt liv, at prioritere din søvn, hvor din krop kan få lov til at slappe af og genoplade over natten.

Diabetes 2

Eksperimentel søvnbegrænsning påvirker blodsukkeret og reducerer insulinfølsomheden. I en undersøgelse af raske unge mænd forårsagede begrænsning af søvn til 4 timer om natten i 6 nætter i træk symptomer på pre-diabetes. Disse symptomer forsvandt efter en uges øget søvnvarighed. Dårlige søvnvaner er også stærkt forbundet med bivirkninger på blodsukkeret i den almindelige befolkning. Dem, der sover mindre end 6 timer om natten, har gentagne gange vist sig at have en øget risiko for type 2-diabetes. 

Depression

Psykiske problemer såsom depression, er stærkt forbundet med dårlig søvnkvalitet og søvnforstyrrelser. Det anslås, at 90% af mennesker med depression klager over søvnkvalitet. Dårlig søvn er endda forbundet med en øget risiko for død ved selvmord. Dem med søvnforstyrrelser som søvnløshed eller obstruktiv søvnapnø rapporterer også signifikant oftere depressioner end dem uden.

Immunforsvaret

Dårlig søvnkvalitet har også stor effekt på dit immunforsvar. Med manglende søvn bliver dit immunforsvar svagere og kan ikke arbejde lige så godt imod almindelige virusser. Statistiker viser, at dem, der sov mindre end 7 timer hver nat, var næsten 3 gange mere tilbøjelige til at udvikle forkølelse end dem, der sov 8 timer eller mere. Hvis du ofte får forkølelse, kan det være meget nyttigt at sikre, at du får mindst 8 timers søvn.

Her er nogle enkelte ting du kan gøre allerede i dag for at forbedre din søvn:

  • Lad telefonen ligge i stuen, og tag den ikke med ind i soveværelset
  • Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, også i weekenderne
  • Hold dit koffein- og alkoholindtag til det minimale
  • Sove i et køligt rum

Selvom søvn er en del af vores alles hverdage, skal vi huske at passe på den og os. Din søvn og søvnrutine har større betydning for din velvære, end du tror.


Mikkel, Dunlopillo