Hvorfor skal soveværelset (ofte) være køligt?

Temperaturen er vigtig, når man sover, og derfor kan man også læse en masse forskellige råd og vejledninger om, hvad der er den bedste temperatur at sove i. Svaret er dog ikke helt så simpelt som at sige, at man helst skal have sit soveværelse til at være mellem X og Y grader.

Vi mennesker er alle forskellige, og det handler om at finde den måde at sove på, som er bedst for ens egen krop. Derfor kan du ikke bare læse dig frem til det endegyldige svar for dig. Hvad der virker for dig, virker måske ikke for din nabo.

Der er alligevel nogle ting, som gør sig gældende for alle mennesker, som du kan bruge som udgangspunkt for at finde den måde at sove på, som er bedst for dig. Der er en god sandsynlighed for, at det indebærer et køligt soveværelse.

Den optimale temperatur er individuel

Du har en optimal søvntemperatur. Det har din nabo også, men den er ikke den samme. Vi mennesker har ikke en optimal søvntemperatur, men din krop har vænnet sig til at sove med en bestemt temperatur, og det er den, der er optimal for dig at sove i – det siger overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin til Videnskab.dk.

Når det så er sagt, er der meget, der peger på, at vi sover bedst ved lidt koldere temperaturer. Det hænger sandsynligvis sammen med, at kroppen sænker temperaturen lidt, når vi sover. Energiforbruget bliver mindre under søvnen, og derfor følger temperaturen med ned.

Hvis det så bliver for varmt omkring os, begynder vi at svede for at sænke temperaturen, og det kan potentielt give os den irriterende oplevelse af at vågne gennemblødt om natten. Modsat hvis det bliver for koldt, skal vi bruge energi på at varme kroppen op, og det giver heller ikke en god søvn.

Netop fordi kroppen selv sænker temperaturen, vil de fleste gerne sove i et lidt køligere rum, end resten af husets temperatur er.

Pas på med at gøre soveværelset for koldt

Hvis man gerne vil sove køligt, er det vigtigt at huske på, at soveværelset ikke må være alt for koldt i løbet af dagen. For stor temperaturforskel mellem soveværelset og resten af huset kan nemlig betyde, at du risikerer at få skimmelsvamp i soveværelset.

Ifølge Bolius bør du ikke have temperaturen fast liggende lavere end 5 grader koldere end resten af huset i dit soveværelse. Bolius stemmer i øvrigt i omkring, at vi ofte gerne vil sove køligt, men de advarer mod at det kan give skimmelsvamp med store temperaturforskelle i hjemmet. Forskellige temperaturer kan nemlig give kondens, og det kan på sigt medføre skimmelsvamp.

Anbefalingen fra Bolius er, at man holder temperaturen nogenlunde på linje med resten af huset i løbet af dagen, og at man så kan sænke temperaturen om aftenen, inden man går i seng. Det kan klares samtidig med, at man lufter ud i soveværelset, så luften er frisk til natten.

Vores madrasser er naturligt åndbare

Det er vigtigt at give sin krop gode betingelser under søvnen, og derfor bruger vi naturlatex som den primære komponent i vores madraskerner. Det er nemlig et materiale, der har mange fordele, der kommer dig til gode, når du sover på en seng fra Dunlopillo.

Den åbne cellestruktur betyder, at luft kan bevæge sig igennem madrassen. Det er godt for at få fugt transporteret væk fra kroppen, så din krop har lettere ved at temperaturregulere, når det er nødvendigt.

Vores topmadrasser er også lavet af naturlatex, så du er sikret god ventilation i din seng, når du sover i en Dunlopillo-seng, men som noget ekstra kan vores topmadrasser også fås med en kølende overflade. Hvis du gerne vil have det køligt, når du sover, kan du med vores Cool- og Luxury-topmadrasser få noget køling fra topmadrassen ud over rumtemperaturen.


Mikkel, Dunlopillo