Hvor fast skal min madras være?

Når man skal købe en ny seng, er det vigtigt at vælge den rette fasthed. Man har sin seng i mange år, og det er essentielt, at man ligger komfortabelt og med den rette støtte. Det er også værd at understrege, at hvis man deler seng med en anden, skal man sandsynligvis have forskellige madrasser for at få den optimale støtte.

Det er nemlig vægten, der afgør, hvor fast en madras skal være.

Der er flere ting, der spiller ind på, hvor fast en seng skal være i forhold til ens vægt, men en tommelfingerregel er, at skillelinjen ligger omkring 70-80 kg. Vejer man over 80 kg, skal man sandsynligvis have en fast seng, mens man sandsynligvis skal have en seng med en mindre fasthed som medium, hvis man vejer under 70 kg.

Alfa og omega at prøve sengen

Man kan ikke overdrive, hvor vigtigt det er at prøve en seng, før man køber den. Man skal tage sig god tid til at mærke efter og teste, hvordan man ligger på madrassen, og hvordan den støtter op omkring kroppen.

Når man står nede i butikken, skal man ikke være bange for at tage sig god tid til at teste igennem – så meget som det nu er muligt i butikken. Find din nærmeste Dunlopillo-forhandler, prøv en af vores senge og mærk kvaliteten.

Husk at tage sko og overtøj af, så du kan komme så tæt som muligt på en rigtig brugssituation. Det er som nævnt en god idé at tænke over, at begge parter skal prøve en seng, hvis man er to, der sover sammen, men hvis man sover alene, kan man få hjælp til at finde den rette fasthed af forhandleren. Man skal nemlig tjekke, om rygsøjlen ligger vandret hele vejen op gennem ryggen, når man ligger ned.

Rygsøjlen skal helst danne en ret linje, når man ligger ned på siden, og når man ligger på ryggen, skal der være støtte under hele kroppen. Her kan man få et mere retvisende billede, hvis en anden fx kan stikke en hånd ind under lænden og mærke efter, når man ligger på ryggen.

Madrassens fasthed kan påvirke temperaturen

Noget man ofte ikke tænker over, når man vælger madras, er temperaturen. Man kunne godt fristes til at tro, at fastheden ikke har noget med temperaturen at gøre, men en blød madras vil ofte være lidt varmere end en fast madras.

Man synker lidt længere ned i en blød madras end i en fastere en, og derfor har kroppen mere kontakt med madrassen. Det er med til at hæve temperaturen lidt, og selvom det ikke er meget, kan det sammen med andre faktorer betyde, at du ikke sover optimalt.

En temperaturregulerende topmadras, som vores Cool-topmadrasser, kan være med til at sænke temperaturen og give en bedre søvn.

Deler I madras, så køb en meget absorberende

Hvis man deler madras med en anden, fx i en halvandenmandsseng, er det smart at vælge en seng og madras, som er meget absorberende – uanset hvor fast den skal være.

Det er sandsynligvis bedst at vælge en seng, hvor I kan have hver jeres madras, så I opnår den bedst mulige komfort hver især, men er det ikke muligt, kan det give en mere rolig søvn at vælge en madras, som kan absorbere jeres bevægelser om natten.

Når den ene ligger og vender og drejer sig, vil madrassen absorbere bevægelserne, så den anden ikke bliver kastet op og ned. De fleste har nok prøvet at ligge på en luftmadras eller hoppepude og mærke andres bevægelser – det er ikke godt for søvnen.


Mikkel, Dunlopillo