3 tips til at falde hurtigere i søvn – der virker!

Det er indiskutabelt, at søvn er vigtigt for os mennesker. Når vi sover, lader vi kroppen op, hjernen får ro til at sortere og bearbejde indtryk, og vi får nulstillet og bliver klar til en ny dag.

Derfor er det også meget irriterende og kan potentielt være sundhedsskadeligt, hvis man ikke kan sove. Ifølge Rigshospitalet er det omkring 40 procent af os, som er lidt eller meget generet af søvnproblemer, så her har du 3 gode råd til at falde hurtigere i søvn.

Husk, at der findes mange ting, som du kan gøre for at falde hurtigere i søvn og sove bedre, så hvis disse tips ikke virker, skal du ikke blive fortvivlet. Påvirker søvnproblemer dig i høj grad, anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Sørg for et godt sovemiljø

Det er vigtigt at have et godt sovemiljø, som Psykiatrifonden skriver. Det indebærer at sikre et mørkt, stille og køligt soveværelse, og selvfølgelig at man ligger på en god madras, som giver den rette støtte til kroppen natten igennem.

Vores madrasser og topmadrasser er lavet af naturlatex, som fra naturens hånd er med til at støtte og forme sig efter kroppen. Det er samtidig et åndbart materiale, så kroppen lettere kan komme af med den fugt, der bliver dannet, og det er med til at forbedre indeklimaet og sovemiljøet.

Derfor er det f.eks. en rigtig god idé at sørge for at lufte ud i soveværelset, og det kan være en god idé at have planter i soveværelset, som kan rense luften.

Derudover er der også et psykologisk aspekt i sovemiljøet. Soveværelset skal være et rart rum at være i, så man må gerne gøre lidt ud af rummets indretning – f.eks. med en sengegavl. Her kan planter igen være en god ting, da de kan giver rummet et organisk og flot udtryk.

Gå i seng, når du er søvnig – ikke før

Man kan vænne sig til rigtig mange ting, og man kan faktisk lære sin krop rigtig meget –helt ubevidst. Noget af det, man kan lære sin krop, er at soveværelset og sengen kan bruges til alt muligt andet end at sove, og det kan gøre det sværere at falde i søvn.

Hvis man er vant til at lægge sig i sengen og tænde for fjernsynet, tage bærbaren med og arbejde lidt, tjekke mail eller sociale medier på telefonen for DEREFTER at prøve at falde i søvn, gør man sig selv en bjørnetjeneste.

Så bliver kroppen vænnet til, at i sengen gør man alt muligt andet end at sove. Hvis man derimod bliver vant til, at når man går i seng, så sover man, så vil man få lettere ved at falde i søvn.

Du kender det måske allerede uden at tænke over det. Når man kommer ind på arbejdspladsen, får man lidt ekstra energi, fordi man er vant til at give den en skalle på arbejdet, eller når man kommer hjem til sine forældre, falder skuldrene lidt, fordi man er vant til at blive serviceret lidt ekstra.

Man kan altså næsten sige, at du kan programmere din hjerne og din krop til at blive søvnig af at gå i seng – det skal være en slags refleks.

Pas på med adrenalin og koffein sent på dagen

Andrealin er et hormon, som de fleste kender. Det kan få os helt op at køre, og det er nyttigt i mange situationer, hvor du skal præstere noget – enten noget fysisk som sport og træning eller noget mere mentalt som en eksamen eller første date.

Fordi det kan sætte gang i mange ting i kroppen, er adrenalin ikke særlig godt i forbindelse med søvn. Det skal man helst holde sig fra, når man nærmer sig sengetid, og det samme gælder koffein. Koffein bliver brugt af mange til at vågne eller holde sig vågen, og derfor er det nok ikke overraskende, at man også helst skal holde sig fra f.eks. kaffe og cola inden sengetid.

Når det gælder koffein, siger nogle faktisk, at man skal sige stop 6 timer før du går i seng, for at kunne falde i søvn til ordentlig tid, men det kommer an på, hvor stor tolerance man har.

Det gælder dog for både adrenalin og koffein, at man skal skære ned på det, når dagen går på hæld. Stop med den hårde træning lige inden sengetid eller at tage en kop espresso til aftenens snack – så får du lettere ved at falde i søvn.