Mød gummitræet – kernen i vores senge

Der var ikke noget Dunlopillo, som du kender det, hvis ikke det var for gummitræet. Fra træerne med det latinske navn Hevea Brasiliensis kan man tappe en saft, som vi bruger til at lave den latex, som bliver til vores madrasser. Det er med til at gøre en seng fra Dunlopillo til noget særligt.

På vores hjemmeside har vi allerede en fin side, hvor du kan læse om de mange gode egenskaber, som vores senge har – langt hen ad vejen takket være vores naturlatex. Læs om egenskaberne her. I indlægget her kan du læse mere om træet, der giver os muligheden for at lave vores komfortable senge.

Det er ikke en ny ting, at gummi eller latex er blevet brugt til at fremstille ting – det gjorde man allerede i nogle af de gamle civilisationer i Mellemamerika. Der er dog sket meget med latexproduktion siden dengang, og i dag danner gummitræet grundlag for mange forskellige produkter.

Født i Brasilien

Når man kigger på navnet Hevea Brasiliensis, får man et fingerpeg om plantens ophav. Træerne stammer nemlig oprindeligt fra det nordlige Brasilien, hvor der midt i 1800-tallet kom et boom i udnyttelsen af den væske, man kan tappe fra dem, nemlig latex.

Videnskaben havde udviklet vulkanisering, som er en proces, der styrker gummi eller latex. Du kender det måske fra vulkaniserede dæk til bilen. Det skabte efterspørgsel efter gummi og latex, og efter et par forsøg med plantager andre steder endte træerne med at blive udbredt til Syd- og Sydøstasien og med tiden også Centralafrika.

Det har været heldigt nok, fordi en plantesygdom angreb i starten af 1900-tallet mange træer i Brasilien, men den sygdom findes ikke i de andre verdensdele. Derfor kommer meget naturlatex i dag fra særligt Asien.

Træet tappes mens det vokser

Latexmælken eller -væsken løber i baner lige under barken på træet. Derfor er det muligt at lave et præcist snit, som tillader at tappe latex fra et træ, mens det stadig vokser. Det er altså ikke nødvendigt at fælde et træ for at få latex ud af det, og derfor kan plantager med gummitræer blandt andet være med til at opbevare og optage CO2.

Et gummitræ kan tappes for gummi i omkring 32 år, et tal der selvfølgelig varierer fra træ til træ. Da man begynder at kunne tappe træerne fra de er omkring 7 år gamle, stopper produktionen af latex altså typisk, når de er omkring 40 år.

Træerne i de plantager, vi får vores latex fra, får dog tit lov til at stå, indtil de er omkring 100 år gamle. De får lov til at vokse færdig, så meget de kan, og så bliver de fældet og brugt til fremstilling af møbler. Plantagerne er FSC-certificerede, og der bliver plantet nye træer, når de gamle er blevet fældet og brugt til møbelproduktion.

Det naturlige valg

Bæredygtighed, komfort og kvalitet er 3 nøgleord for os i Dunlopillo. Derfor har det altid været nærliggende for os at bruge naturlige materialer som naturlatex til vores madrasser. Vores Pure-senge har madrasser uden fjedre, så her får du den helt rene oplevelse af de mange kvaliteter, som naturlatex har, mens vores Passion-serie kombinerer egenskaberne fra naturlatex med de klassiske pocketfjedre.

Når madrasserne bliver lavet, bliver latexmælken pisket til et skum, som vi kan fylde i forme og omdanne til madrasser. Det er selvfølgelig en simplificering af processen, men materialet og måden det bliver bearbejdet på, giver blandt andet en uforlignelig åndbarhed.

Med en åben cellestruktur kan kroppen lettere temperaturregulere og komme af med fugt, og det giver en bedre søvn. Derfor er madrasser i naturlatex det naturlige valg, og derfor er det utrolige gummitræ, Hevea Brasiliensis, en af grundpillerne i Dunlopillo og vores senge.


Mikkel, Dunlopillo