Gode råd: Sådan vælger du den helt rigtige madras

Det er slet ikke let at købe en madras, for der er mange ting, du skal tage højde for. Der...

Det er slet ikke let at købe en madras, for der er mange ting, du skal tage højde for. Der findes mange forskellige råd til dig, der er på udkig efter ny madras. Her har vi samlet de vigtigste, så det bliver lidt lettere for dig at vælge den optimale madras.

Det vigtigste er, at du gør dig umage og har god tid, når du køber madras, for madrassen betyder meget for, om du sover godt og bliver udhvilet hver nat. Hvis du vender dig meget i løbet af natten, kan det betyde, at din madras ikke er god for dig og din krop. Så kan du ikke få glæde af den gode søvn, som er så vigtig for, at du får en optimal hverdag.

Gode råd, når du vælger madras:

  • Madrassen skal være mindst 90 cm bred og 20 cm længere end din højde
  • Sørg for at teste madrassen, inden du køber den
  • Materialet afhænger af, hvilke behov du har
  • Du og din partner skal begge ud og prøve madrasser
  • Test madrassen ved at få en anden til at se på din rygsøjle
  • Lyt til din krop

Hvor stor skal madrassen være?

Mange har en tendens til at købe en madras, der er for lille. En tommelfingerregel er, at der skal være mindst 90 cm i bredden pr person. Det betyder, at hvis I skal sove to i sengen, skal den mindst være 180 cm. Hvis du eller din partner sover meget uroligt, bør I overveje en endnu større madras.

Et godt råd i forhold til madrassens længde er, at den skal være mindst 20 cm længere end din højde. Hvis I sover to i sengen, skal I regne ud fra den højeste af jer.

Hvordan skal hårdheden være?

Madrassens hårdhed kommer an på din krop og din vægt. Hovedreglen er, at den skal være så hård, at din rygsøjle er lige og flugter med kanten af madrassen, når du ligger på siden. Når du ligger på ryggen skal du have en fornemmelse af, at sengen støtter dig på hele bagsiden af kroppen.

Det kommer an på din vægt og dine former, hvor blød en madras du skal have. Som udgangspunkt er det sådan, at jo tungere du er, jo hårdere madras skal du have, for at du synker ned i den på den rigtige måde. Hvis du har fyldige former, kan det være en god ide med en zoneinddelt seng, så din rygsøjle stadig er lige, når du ligger i sengen.

Husk på, at du og din partner ikke nødvendigvis skal have den samme type madras, da i sikkert er forskellige. Sørg for, at I begge får den madras, der støtter jeres krop bedst muligt. En dobbeltseng bør altid være udstyret med to madrasser.

Hvad er det bedste materiale?

Der findes forskellige typer af madrasser i forskellige materialer: Springmadras, boxmadras, skum, latex, vandseng og futon. Dit valg af materiale kommer an på, hvad du og din krop har brug for. Det anbefales, at du prøver så mange madrasser som muligt, for at finde det rigtige materiale.

Hvis du er meget varm om natten, skal du ikke vælge skum, for det er i sig selv varmt. Husk at overveje, om din partner har samme temperatur, eller om din partner skal have en madras i et andet materiale.

Hvor lang byttegaranti, skal jeg gå efter?

Du skal gå efter den længste byttegaranti, du kan finde. Det bedste er minimum 60 dages byttegaranti, for det tager tid at finde ud af, om sengen også passer til dig og din krop otte timer hver nat.

Vælg også en madras med lang garanti. Din madras skal skiftes ud hver 10. år og din topmadras hver 5. år, så gå efter forhandlere, der har garanti på den længde.

Hvordan kan jeg teste madrassen, inden jeg køber den?

Det er vigtigt, at du afprøver flere madrasser, inden du vælger din favorit. Sørg for at være to til at teste, da du har brug for én til at kigge på din rygsøjle, når du ligger i sengen.

Sådan tester du:

  • Når du ligger på siden, skal din rygsøjle være lige og flugte med kanten af madrassen. Din rygsøjle er ikke lige, hvis dine skuldre og hofte enten synker for meget eller for lidt ned i madrassen
  • Når du ligger på ryggen, skal det være svært at føre en hånd ind under lænden Madrassen skal støtte din lænd, så der ikke er luft mellem lænd og madras
  • Vend dig i sengen. Er det svært at vende dig, er sengen for blød
  • Lig i den stilling, du bedst falder i søvn i. Lyt til din krop. Hvad kan din krop bedst lide?

Du skal huske altid at teste madrassen uden plastikbetræk eller emballage.

Hvis du følger disse råd, kommer du hjem med den madras, der passer optimalt til dig og din krop. På den måde kan du få den søvn, du fortjener og har brug for. Vær opmærksom på, at der kan ske mange ændringer med tiden i forhold til, hvilken madras du har brug for, fx i forhold til din vægt. Gå derfor altid ud og test madrasser på ny, når du skal have ny madras.