Kys godnat, sov godt og få et sundere parforhold

At kysse godnat er meget givende for et parforhold. Det er forholdets vand, for uden kys kan forholdet ikke overleve....

At kysse godnat er meget givende for et parforhold. Det er forholdets vand, for uden kys kan forholdet ikke overleve. Sådan siger parterapeut Martin Østergaard. Vi har taget en snak med ham for at finde ud af, hvad godnatkys gør for forholdet, og hvordan man skaber gode rutiner om det at kysse godnat.

At kysse og at kysse godnat er helt essentielt for, at et forhold fungerer. Parterapeut Martin Østergaard siger det sådan: ”Når vi kysser, er det en bekræftelse af forbindelsen mellem os. Det giver nærhed, en følelse af at være tætte, og det er en påmindelse om samhørighed. Kys kan faktisk være mere intimt end det seksuelle. Og kys er også det, der lettest forsvinder. Det bliver til automatiske tantekys.”

Kys er altså ekstremt vigtige for vores forhold, men kan let blive en kompliceret affære. I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvorfor vi kysser, hvad forskellen er på kvinder og mænds kyssevaner, og du får også gode råd til at skabe bedre godnatkysserutiner set fra parterapeutens perspektiv.

Vi kysser, fordi vi ikke kan lade være

Spørger man Martin Østergaard om, hvorfor vi kysser, får man ikke en lang kemisk smøre om feromoner, nerver og den slags. Martin Østergaard er mere interesseret i, hvad kysset gør for forholdet: ”I starten når vi er forelskede, sker kyssene og godnatkyssene helt automatisk. Vi kysser, fordi vi ikke kan lade være. Kysset er der, vi er tætte på hinanden.” Og så påpeger Martin Østergaard, at vores læber er meget sensitive, så det skaber stor forbindelse mellem to mennesker at kysse.

Kysset er afslørende og tager temperaturen på kærligheden

Men kysset kan også mange andre ting. Når man kysser, bearbejder man mange forskellige følelser som fx glæde, sorg og frustrationer. Derfor er kysset afslørende, fordi det viser, hvor forholdet er. Martin Østergaard beskriver det sådan: ”Glemmer man at kysse, kan det være et tegn på, at forholdet er ved at løbe tør for brændstof. Kysset er på den måde forholdets vand. Uden kys kan forholdet ikke overleve”.

Kysset er også der, man mærker, hvordan man har det, og hvordan man har det med hinanden i parforholdet. Kysset er en lakmusprøve eller en indikator for, hvordan forholdet går. Man vil altid i et kys kunne mærke, om der er noget, man skal justere på i forholdet. På den måde tager kysset temperaturen på kærligheden, og derfor er bl.a. godnatkysset så vigtigt for et forhold, forklarer Martin Østergaard.

Kvinder kysser mere end mænd

Det er tit kvinder, der husker godnatkysset. Kvinder har nemlig ifølge Martin Østergaard lettere ved at kysse og ved at huske at kysse. Det hænger sammen med, hvordan kvinder og mænd ser på forholdet, forklarer Martin Østergaard. ”Kvinder er typisk dem i forholdet, der holder kontinuiteten og har fokus på processen og på forholdet. Kvinder insisterer på de gode oplevelser, selvom det måske er en lidt svær tid. Kvinder giver omsorg og føler sig afvist, hvis omsorgen ikke bliver modtaget. Og kvinder vil gerne have omsorg, for det bekræfter forholdet. Kys er en måde at vise den omsorg på”.

Men betyder det så, at mænd ikke tager initiativ til at kysse godnat? Martin Østergaard har denne forklaring: ”Mænd er ofte mere impulsive og i situationen. De vil ikke kysse, hvis de er sure, eller hvis der er en konflikt. De føler, at det bliver kunstigt. Men kvinder ser de længere linjer i forholdet. De tager ansvar for forholdets sundhed ved at kysse, selvom man måske er lidt på kant med hinanden”. Selvom det nok ikke er alle kvinder og mænd, der har det sådan, er det vigtigt for forholdet, at man husker at kysse og kysse godnat for at insistere på forholdet.

Få kysset godnat, så du sover godt, og parforholdet blomstrer:

Råd nummer 1: Kys er gratis

Der er så meget, der udfordrer parforholdet i dag. Men kys og godnatkys er gratis og lige ved hånden. Det er så let at kysse hinanden, selvom det nogle gange føles meget svært og uoverkommeligt. Martin Østergaards råd er at huske, at kys ikke koster noget. Så det er bare at gøre det.

Råd nummer 2: Snak ikke om alvorlige ting i forholdet efter klokken 21
Martins råd nummer 2 er mest til kvinderne: ”Kvinder vil tit gerne snakke om ting. De kan gå en hel dag og tænke på noget, de gerne vil snakke om. De venter hele dagen, og så siger de det, når begge er spærret inde i sengen. Så tager de manden som gidsel og vil måske tale flere timer. Så når man aldrig til godnatkysset og sover i øvrigt ikke særlig godt ovenpå en måske frustrerende snak. Man skal lave den regel, at man ikke må snakke om alvorlige ting i parforholdet efter klokken 21. Der skal man drosle ned og slappe af, så man kan sove,” siger parterapeuten. Sengen skal ikke være et konfliktfyldt rum, men et rum fyldt med nærhed og ro. Hvis der er noget, der er presserende, så lav en aftale om at snakke om det dagen efter.

Råd nummer 3: Gå direkte til kysset
Det hænger sammen med råd nummer 2. Mange kvinder vil gerne snakke, før de kan kysse. Mænd har lettere ved det fysiske og ikke alle de samtaler. Martins råd er: ”Spring samtalen over, cut the crap. Gå direkte til kysset. Kysset er en genvej til den ukomplicerede kontakt. Man går direkte til sagen, for kys kan afklare forholdet.” Så bare gør det.

Råd nummer 4: Brug din kvindelist, og ros din partner
Mange mænd hader at snakke om forholdet, fordi det hurtigt føles som en kritik. Men de fleste mænd elsker ros og anerkendelse. Er det svært at få kysset ordentligt godnat, så sørg for at rose og anerkende din partner. Martin Østergaard siger det sådan: ”Brug kvindelist! Ros ham, så han gør mere af det, du gerne vil have. Så er der kort til godnatkysset med alle de fordele, det har for forholdet”.

Forholdet vokser af de dybe kys

Martin Østergaard er slet ikke i tvivl: Man bliver langt mere tilfreds i sit forhold af at huske godnatkysset. Men det er ikke bare et tantekys, han snakker om: ”Et kys skal ikke kun være kort. Et halvt sekund er faktisk et langt kys. Man skal huske de dybe, længere kys, som skaber samhørighed. Og de skal være der, for de skaber samhørighed på trods af, at der måske er en, der føler sig svigtet.”

Kys kan bearbejde det, vi ikke kan snakke om

De længere kys har også en anden funktion. De kan reparere noget, som samtalen ikke altid kan, påpeger Martin Østergaard. ”Det er ikke alt, vi kan snakke os til. Det er ikke alle konflikter, vi kan tale os ud af. Nogle gange er det de fysiske ting som et kys eller et kram, der helbreder forholdet og reparerer det. Det lange kys kan give fornemmelsen af nærvær og fornemmelsen af at have det godt sammen, selvom man egentlig har det skidt – at man er gode venner på trods af, at det måske er svært.” Martin Østergaard er heller ikke i tvivl om, at forhold har bedre mulighed for at vare ved, hvis man husker at kysse. Som han udtrykker det: ” Par bliver helt sikkert mere lykkelige af at kysse!”

Godnatkysset slutter dagen af på en god måde

En god søvnrutine handler også om at huske at kysse sin partner godnat. Så slutter man dagen af på en god måde, lige meget om det har været en god eller en dårlig dag i parforholdet: ”Har det været en god dag, bliver det nok et godt kys, men har det været en dårlig dag i parforholdet, kan godnatkysset være en måde at række ud og nå hinanden på og reparere på dagens konflikter. Man kan bruge godnatkysset til at opnå det gamle ordsprog om ikke at lade solen gå ned over vreden. Et godt godnatkys efter en konfliktfyldt dag er en måde at insistere på forholdet på trods af det, der er svært”, siger Martin Østergaard.

Godnatkysset skaber bedre søvn

Godnatkysset er ifølge Martin Østergaard rigtig godt for søvnen, fordi det skaber ro og balance i forholdet. Og ro i forholdet gør, at du sover bedre. Mange kender sikkert det, at afstanden mellem de to i en dobbeltseng kan være meget stor efter en dag med konflikt. Der kan kys skabe ny samhørighed og bryde afstanden.
Herunder får du nogle gode råd til, hvordan du kan skabe bedre rutiner om det at kysse godnat og skabe en god soverutine.

Så kys hinanden, lev lykkeligt, og sov trygt.

Martin Østergaard er parterapeut og bosat i København. Læs mere om ham på hans hjemmeside www.martinøstergaard.dk.