Det perfekte soveværelse – sådan gør du

Der er flere grunde til, at du bør overveje dit soveværelses indretning – bl.a. fordi du bruger en tredjedel af...

Der er flere grunde til, at du bør overveje dit soveværelses indretning – bl.a. fordi du bruger en tredjedel af dit liv der. Soveværelset skal helst været et rart og trygt rum, så du sover så godt som muligt. Og der er også nogle ting, du kan gøre ved indretningen, som påvirker din søvnkvalitet direkte. Få de gode tips her, og læs også de mere uortodokse feng shui-regler til sidst.

Der er meget, du kan gøre for at optimere soveforholdene i dit soveværelse, så du får en bedre søvn. Det gælder både indretningen og de ting, du kan gøre i hverdagen for at få et optimalt sengemiljø.

Det bedste soveværelse er mørkt

Det allervigtigste for, at du får en uforstyrret og god søvn, er, at der er mørkt. Selv det mindste lys fra lamperne på gaden eller dit vækkeur kan ødelægge den gode søvn. Det sker, fordi lyset påvirker det hormon, der hedder melatonin, gennem dine lukkede øjenlåg. Melatonin er det stof, der påvirker din søvnrytme. Er der for meget lys, vil melatoninen bestemme, at du skal vågne. Derfor er det vigtigt, at det er mørkt, når du skal sove. Investér i gode mørklægningsgardiner, så du ikke får en for let og forstyrret søvn. Du kan også bruge en sovemaske, hvis der er meget lyst.

Det betyder også, at du ikke skal tænde lys, når du er på toilettet. Du kan bruge røde lamper til dine toiletture, da de ikke påvirker melatoninen så meget som almindeligt elektrisk lys.

Til gengæld skal du have lys om morgenen for at vågne. Sørg for at trække gardinerne hurtigt fra, lige når du vågner, eller tænd lyset med det samme. Så bliver det lettere for dig at vågne. Allerbedst er det, hvis dit soveværelse er mod øst. Så kan du følge solens rytme om morgenen, og det hjælper dig til at sove og vågne bedst muligt.

Det bedste soveværelse er stille

Hvis du har mulighed for det, skal du placere dit soveværelse så langt væk fra fællesrum og larm som muligt. Larm fra gaden, et tv eller resten af familien kan let påvirke din søvn. Sørg for at soveværelset er stille, eller overvej at sove med ørepropper.

Det bedste soveværelse har den perfekte temperatur

Mange mener, at et soveværelse skal være så koldt som muligt, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. For nogle mennesker er et koldt soveværelse det mest komfortable, men andre sover bedst ved lidt højere temperaturer. Find det leje, der er bedst for dig. De fleste kan finde den bedste temperatur mellem 15 og 22 grader.

Det bedste soveværelse har en ordentlig seng

En meget vigtig sovefaktor er, at din seng passer til dig og din krop. Hvis du enten sover i en for hård eller en for blød seng, kan det ødelægge din søvn. Og det går ud over dit overskud. Investér i en god seng – andet kan ikke betale sig. Prøv altid sengen, inden du køber den, og sørg for, at sengen lader din rygsøjle være lige. Og så er det ikke sikkert, at du og din partner skal have samme madras.

Det bedste soveværelse er hyggeligt

Sørg for at indrette dit soveværelse, så du synes, at det er hyggeligt og trygt. Ofte kan for mange pangfarver være forstyrrende og forvirrende, så tænk i rolige farver, omgivelser og tekstiler. Det er vigtigt, at du kan lukke døren til andre rum, så soveværelset føles trygt og roligt.

Vælg rolige, lyse farver til soveværelset, og mal eventuelt én væg i en mørk farve. Det giver også et roligt udtryk. Overvej at anskaffe dig et smukt sengetæppe, så du har en god fornemmelse, når du skal i seng og ikke kigger på en rodebunke.

Det bedste soveværelse er let at gøre rent

Dette tip betyder ikke kun, at det letter rengøringen i soveværelset. Det betyder også, at jo færre ting, der kan samle støv, jo færre husstøvmider er der, som kan give allergi. Undgå for meget nips, tøjstativer, bunker af vasketøj, kasser og den slags, men indret soveværelset med overflader, der er lette at holde rene. Det gør din søvn sund og din seng hygiejnisk.

Et godt tip er derfor også, at du ikke skal bruge dit soveværelse til opmagasinering eller opbevaring. Det samler støv, og det skaber et rodet udtryk, som ikke signalerer ro og afslapning.

Det bedste soveværelse bruges til søvn

I samme stil er det heller ikke en god ide at have kontor i sit soveværelse eller have andre funktioner i soveværelset end søvnen. Det kan forvirre søvnen, hvis du også arbejder i dit soveværelse. Så hvis duikke har pladsmangel, så sørg for, at soveværelset kun indeholder sengen.

Det samme gælder al den elektronik, vi moderne mennesker ikke kan leve uden. Sørg for ikke at have for meget elektronik i soveværelset, både fordi de og deres opladere lyser om natten, og fordi det kan ødelægge din nattesøvn, hvis du kigger på din iPad, din smartphone eller andre skærme, op til at du skal sove.

Sådan kommer du godt i seng og sover godt

Når du har indrettet dit soveværelse optimalt, er der stadig ting, du kan gøre i hverdagen, for at optimere dit soveværelse. Sørg for at holde en stabil temperatur i soveværelset, så det ikke bliver fugtigt. Og luftmeget gerne ud hver dag, så luften er frisk. Det holder dit soveværelse hygiejnisk og friskt.

I timerne inden du går i seng, kan det være en god idé at dæmpe lyset både i dit soveværelse og i resten af huset. Så vender hjernen sig til, at du snart skal sove. På den måde kan du lettere falde i søvn, når du lægger dig i sengen.

Der findes også mange andre og mere alternative bud på, hvordan dit soveværelse bliver mest sovevenligt. I feng shui er der en række bud, som du kan tage med dig.

Kompasretning
Det gælder om at finde den kompasretning, der passer til dig. Mange mennesker sover dårligt og får mareridt, hvis de peger i den forkerte retning, når de sover. Men du skal konsultere en feng shui-konsulent for at finde ud af, hvilken kompasretning, der er netop din retning.

Døren
Du skal altid kunne se døren fra sengen. Det er utrygt, hvis du ikke hele tiden har et overblik over, hvem der eventuelt kommer ind.

Tingene
Hvis du har lysestager, billeder eller planter stående i soveværelset, så sørg for, at de står i par. Der skal altså være to lysestager, to billeder og to planter. Og de skal stå tæt sammen, for de symboliserer kærligheden til partneren. Det giver ro og kærlighed i rummet. Derudover må der ikke stå ting ovenpå skabe eller under sengen. Og der må for alt i verden ikke være en hylde over sengen, der hvor I ligger med hovedet. I vil nemlig ubevidst sove dårligere, fordi I er bange for, at hylden falder ned i hovedet på jer.

Ingen skarpe kanter
Der må ikke være skarpe kanter i rummet, for det udsender dårlig energi, som kaldes sha chi. Derfor skal sengeborde, hylder, skabe og billeder have runde kanter. Ellers sover du dårligt.

Brug ikke farven hvid
Mange maler deres soveværelse hvide, men det er ud fra et feng shui-synspunkt en rigtig dårlig ide. Farven hvid repræsenterer metal, og det giver rummet kølighed og udstråler dårlige samarbejdsevner. Det er ikke drømmen i et soveværelse. Hold dig til afdæmpede og lunere farver.