Sov igennem! Gode råd til at komme afbrudt søvn til livs

Søvnforstyrrelser og afbrudt søvn betyder meget for dit sociale liv, dit arbejde, din kreative tankevirksomhed og dit velvære. Stressniveauet skal...

Søvnforstyrrelser og afbrudt søvn betyder meget for dit sociale liv, dit arbejde, din kreative tankevirksomhed og dit velvære. Stressniveauet skal holdes nede, og immunforsvaret skal holdes stærkt, men det kan forpurres, hvis din søvn bliver afbrudt i løbet af natten. Her kan du læse mere om årsagerne til søvnafbrydelser, og hvordan du kan undgå dem.

Omkring en tredjedel af den danske befolkning oplever søvnforstyrrelser og søvnbesvær i perioder af livet. Mange har svært ved at falde i søvn, svært ved at sove efter forstyrrelser og afbrudt søvn og føler sig ikke udhvilede om morgnen.

Der kan være mange grunde til den afbrudte søvn. Det kan være, at du skal tisse meget i løbet af natten, at dit nyfødte barn skal ammes, eller at du har ondt i ryggen. Men det kan også ske på baggrund af stress og depression, og bekymringer om den manglende søvn og søvnproblemer bidrager også til, at man ikke kan sove.

Afbrudt søvn betyder meget for din hverdag

Afbrudt søvn påvirker hormonerne og appetitten
Søvnforstyrrelser og søvnafbrydelser har betydning for det hormonelle niveau i din krop og påvirker stofskiftet og blodsukkeroptaget. Det betyder, at kroniske søvnforstyrrelser kan betyde fedme eller diabetes. Den afbrudte søvn og dårlige søvnvaner fremmer appetitten, og man får mere lyst til usunde ting som salt og alt for mange kulhydrater.

Det er blandt andet fordi, at den afbrudte søvn påvirker niveauet af stresshormonet cortisol, som er med til at regulere blodsukkeret. Det er også det hormon, der gør dig stresset. Cortisol er derfor godt at holde sig gode venner med, og det gør man blandt andet ved at sove nok.

Undgå flere sygedage
Det kan være en god ide at prioritere den gode søvn og gøre noget ved det, hvis du oplever mange søvnafbrydelser i løbet af en nat. Søvnen er nemlig med til at holde immunforsvaret i top, så du ikke bliver syg. Om vinteren har vi brug for mere søvn end om sommeren, og særligt om vinteren er der sygdom i luften. Så det kan være en god idé at være ekstra opmærksom på at få den gode søvn, når kulden trækker ind over landet, og mørket falder tidligere og tidligere på.

Sammenhæng mellem kræft og natarbejde
Den afbrudte søvn kan derudover have mere voldsomme følger. Søvnmønstre med afbrudt søvn som fx natarbejde hænger sammen med kræftsygdomme. Kræftens Bekæmpelse har fundet en klar sammenhæng mellem brystkræft og natarbejde for kvinder, for afbrudt søvn påvirker nemlig også det hormon, der beskytter mod brystkræft. Derfor bør du gøre noget ved din afbrudte søvn.

Årsager til afbrudt søvn

Det kan være mange forskellige årsager til, at man oplever afbrudt søvn, alt efter hvor man er i livet. Børn kan vågne med mareridt og have svært ved at falde i søvn igen. Småbørnsfamilier og især mødre kan opleve at vågne mange gange for at amme det nyfødte barn, og mange voksne kan have svært ved at falde i søvn, når de har været oppe for at tisse i løbet af natten.

Hvad kan man gøre ved den afbrudte søvn?

Det kan være en rigtig god ide at tage et grundigt kig på, hvordan man sover og i hvilke omgivelser. Lys og mørke er vigtigt for vores søvnrytme, så hvis dit soveværelse ikke er mørkt nok om natten, kan det give afbrydelser i søvnen. Derudover får du her hjælp til de forskellige slags søvnafbrydelser, du kan opleve.

Hjælp til den tissetrængende
Hvis du ofte er oppe og tisse om natten, så sørg for, at du ikke tænder en masse lys. Almindeligt elektrisk lys påvirker hjernen meget, og derfor kan det være svært at falde i søvn, hvis lyset har været tændt på toilettet. Anskaf nogle små røde pærer eller lamper, du kan tænde om natten. Rødt lys påvirker nemlig ikke hjernen i lige så høj grad som det almindelige lys. Hvis du har problemer med meget tisseri om natten, så undgå at drikke noget i op til tre timer, inden du skal i seng.

Hvis du skal op meget tit, og det påvirker din nattesøvn, kan det også hænge sammen med, at dit blodsukker om dagen ikke er konstant nok. Det kan derfor være en løsning at sørge for bedre balance på den front i løbet af dagen. Det gør du ved at begrænse dit sukkerindtag og sørge for at spise fuldkornsprodukter frem for hvidt brød og pasta. Du kan også forsøge at spise hyppigere men mindre mad per måltid.

Undgå stimulanser før sengetid
Derudover findes der en række gode råd til, hvordan du kan få en mere sammenhængende søvn. Du må for eksempel hverken være for mæt eller for sulten, når du skal sove. Du skal undgå alkohol, koffein, tobak, sukker eller andre stimulanser, i timerne inden du skal sove, for det påvirker søvnen. Stimulanserne skal nedbrydes, mens du sover, og der er fare for, at du vågner og ikke kan falde i søvn igen, når fx sukkeret er forbrændt. Og du skal gerne være aktiv i løbet af dagen, men ikke i timerne inden du skal sove, fordi det også påvirker krop og sind og frisker op.

Sluk lyset, og luk støjen ude
Lys fra computere, fjernsyn og små lys fra opladere kan også have en indvirkning på søvnen og på, om søvnen afbrydes. Smid derfor alle elektriske apparater ud af soveværelset. Det samme gælder støj. Selv den mindste støj kan påvirke søvnen, så sørg for at placere soveværelset langt væk fra eventuel larm.