Projekt Sov Alene: Guide til at få dit barn til at sove på sit eget værelse

Som nybagte forældre er der rigtig mange ting, du skal holde styr på og overveje. Og så er du samtidig...

Som nybagte forældre er der rigtig mange ting, du skal holde styr på og overveje. Og så er du samtidig i søvnunderskud. En af udfordringerne er at få barnet til at sove på sit eget værelse. Her får du nogle gode råd til at få den proces til at foregå så smertefrit som muligt.

HVORNÅR?

Den rigtige alder til at barnet kan sove alene
Der er mange forskellige bud på, hvornår det er bedst at lade barnet sove alene på sit eget værelse. Det kan også være mange forskellige omstændigheder, der peger på et passende tidspunkt, såsom boligforhold, forældrenes temperament og værdier og barnets helbred og humør. Men spørger du sundhedsplejerskerne, siger de som regel, at seks måneder er en god alder at lade barnet forlade forældrenes soveværelse. Både for barnets og for forældrenes skyld.

Søvnmønsteret ændrer sig ved seks måneder

Hvor babyen under seks måneder i løbet af natten ofte skifter mellem dyb og let søvn, sker der omkring de seks måneder det, at babyens søvn begynder at ligne et almindeligt søvnmønster med dyb søvn først på natten og let søvn sidst på natten. Når babyen sover let i den sidste del af natten, kan babyen godt vågne, men falder ofte i søvn igen. Derfor kan det være en god ide, at barnet sover selv, så det også selv lærer at falde i søvn igen. I denne alder skal barnet også lære ikke at have mad om natten, og det kan hjælpe, hvis det sover alene. På den måde vågner forældrene ikke af barnets lyde i løbet af natten.

Undgå at bryde ud af seperationsangsten

Fordelen ved at flytte babyen ud af soveværelset, når babyen er seks måneder, er også, at du får lært babyen at sove selv, inden seperationsangsten begynder. Dét sker typisk, når barnet er omkring ti måneder. Det kan gøre det lettere at få barnet til at sove alene, fordi du undgår at håndtere seperationsangst oveni flytningen. Generelt er det en god ide ikke at gå i gang med projekt Sov Alene, hvis der sker for mange nye ting i barnets liv og udvikling.

Børn er forskellige, og det er forældre også

Det allervigtigste er at huske på, at børn ikke er ens. De har forskellige søvnmønstre og forskellige behov. Der er ingen faste regler, når det gælder tidspunktet for, hvornår barnet kan sove alene. Det afhænger af både barnets og forældrenes behov. Som forældre lærer man sit barns søvnmønstre og rutiner at kende og ved, hvilke behov man selv har. Nogle gange er det mest praktisk, at barnet er tæt på. Derfor er det bedste råd først og fremmest at mærke efter og lytte efter barnet og sig selv.

HVORDAN?

Tryghed er kodeordet

For at barnet skal lære at sove på sit eget værelse, skal det først og fremmest være trygt. Barnet skal være tryg ved, at I er i nærheden, og at det ikke er farligt at sove selv. På den måde kan barnet lære at sove alene. Her får du nogle gode råd til, hvordan barnet kan få tryghed.

Skab genkendelighed, når barnet skal sove alene

Det kan være en god ide at tage genkendelige ting fra barnets første soveplads og putte dem ind i det nye værelse. Det kan være en bamse, et tæppe eller en uro fra vuggen, der skaber genkendelighed og dermed tryghed. Det kan også være at bruge det samme sengetøj, som barnet sov med i forældrenes soveværelse.

Skab faste putteritualer på barnets eget værelse

Lav fra starten en fast rutine i timen op til, at barnet skal sove, og gør det samme hver aften på samme tidspunkt. Det giver barnet en stor tryghed, fordi det ved, hvad der sker, hvor mange historier der bliver læst, og hvordan det hele kommer til at forløbe. Det er vigtigt med de gode putterutiner, som følges hver aften.

Sørg for et godt sengemiljø

Generelt skal soveværelset være omkring 18 grader. Det er vigtigt, at barnet ikke er for koldt eller for varmt, og det kan uldnattøj eller uldundertøj hjælpe på. Uld regulerer nemlig barnets temperatur godt, og det opsuger også barnets sved optimalt. Mørke er også vigtigt for søvnmønstret, så sørg for, at barnets værelse er mørkt. Hvis barnet er utrygt, kan man eventuelt bruge en vågelampe med rødligt lys. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at sengen og soveværelset ikke forbindes med noget dårligt eller utrygt. Barnet skal aldrig opleve sengen som straf, og søvn skal tales om som noget rart.

Stå fast

Det sværeste, men også noget af det vigtigste er, at I står fast. Lad være med at lægge jer sammen med barnet, til det falder i søvn, for det lærer barnet ikke at sove alene af. Barnet skal lære, at adskillelsen i søvnen ikke er farlig, så barnet bliver tryg ved søvn. Selvom barnet brokker sig, skal I stå fast og være tålmodige. Vis barnet, at I har truffet et valg, som er det rigtige. Det kan også hjælpe at forberede barnet på, at der snart bliver indført nye rutiner. På den måde er barnet med på, at tingene ændrer sig.

Når barnet bliver ældre

Mange børn oplever en periode, hvor de er bange for mørket, ikke vil sove alene eller kommer ind i jeres dobbeltseng om natten. Her gælder det igen om at være tålmodig. Hvis barnet står op eller kommer ind til jer om natten, skal I følge det tilbage til sengen stille og roligt. Det kan også være, at det er okay, at barnet kommer ind til jer i løbet af natten og ikke sover hele natten i sin egen seng. Hvis barnet er bange eller utrygt, så tal med barnet. Find ud af, hvad der virker farligt, og sørg for ikke at gøre barnet til problemet, men at det er mørket eller det uhyggelige, der er problemet.

Bryd reglerne, hvis det er nødvendigt

Der kan være mange omstændigheder og situationer, der gør, at faste regler og rutiner ikke kan følges. Vær opmærksom på, hvordan jeres barn har det. Måske er det bedst, at barnet sover på en madras ved siden af jeres seng i en periode. Vælg det, der virker mest rigtigt for jer, og sørg for at snakke med hinanden og barnet om de ting, der sker og ændrer sig. Så skal projekt Sov Alene nok lykkes.