Giv dine madrasser, dyner og puder et langt liv: Guide til vedligeholdelse

Din seng, dine dyner og puder har et langt og godt liv foran sig (hvis du altså har købt kvalitet...

Din seng, dine dyner og puder har et langt og godt liv foran sig (hvis du altså har købt kvalitet i første omgang), og passer du godt på dem, kan de holde endnu længere. En af fordelene ved at passe på din seng, dine dyner og puder er, at du og din familie får en hygiejnisk og allergivenlig seng uden husstøvmider. Vi giver der her en række tips til, hvordan du vedligeholder dine madrasser, dyner og puder, så de lever længst.

Din seng skal holde i mange år og holde sig frisk og ren. Din madras’ levetid er afhængig af vedligeholdelse og kvalitet. Hvis du passer på din seng, vil du få god søvn i mange år, uden at du behøver købe nyt. Dog kan det være en god ide at skifte pude relativt ofte. Din pude er nemlig meget udsat i forhold til fugt og snavs, så man anbefaler, at du køber ny pude hvert andet år. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, for at garantere lang levetid på din madras og dine dyner og puder.

Kom af med fugten hurtigt

Det vigtigste, når du skal få din madras, dine dyner og puder til at leve længe, er, at de får lov til at komme af med fugten så hurtigt som muligt. Både madrasser, dyner og puder skal helst tørre hurtigt, for vi afgiver meget sved, når vi sover, og det opsuges af madrassen og dyner og puder. Det er ikke godt for materialerne at være fugtige, og din seng skal derfor kunne ånde, så den bliver tør, når du står op.

Tips til at komme af med fugten

Red ikke din seng, lige når du står op.
Hvis du reder sengen, lige når du står op, vil sengen, dyner og puder ikke have tid til at tørre. Så vent med at rede seng, til sengen er kommet af med nattefugten.

Drop sengetæppet.
Et sengetæppe giver ikke sengen mulighed for at ånde ordentligt. Hvis du gerne vil have et sengetæppe, så vent med at lægge det på sengen, til madras og dyner er helt tørre.

Hav en hævet madras på ben, så der kommer luft nedefra.
Sørg for, at din madras ikke er placeret direkte på gulvet. Hvis den er placeret på ben, kommer der luftcirkulation, som hjælper madrassen med at tørre.

Ryst dyner og puder hver dag
For at ruske op i materialerne og lufte dem, så ryst dyner og puder hver dag. Gør det gerne udenfor, da det kan støve en del. Så har dyner og puder de bedste muligheder for at tørre helt igennem.

Luft dyner, puder og topmadrasser.
Hvis vejret tillader det, så hæng dyner og puder ud til luftning. Det er en god ide at hænge topmadrassen med ud, så den også får lov at tørre. Materialerne har ofte ikke så godt af direkte sollys, så find gerne et skyggefuldt sted. Du må ikke banke eller støvsuge dyner og puder, da det kan beskadige materialerne.

Luft godt ud i soveværelset, når du står op.
Sørg for, at indeklimaet er godt i soveværelset. Udluftning, når du står op, hjælper også sengen, puderne og dynerne til at tørre hurtigere.

Vend og roter madrassen ind i mellem

For at aflaste madrassen kan du vende eller rotere madrassen en gang i mellem, så du ikke belaster den de samme steder hele tiden. Madrassens levetid afhænger nemlig også af din vægtbelastning på materialet, og hvor du sveder på den. Man kan skåne madrassen ved at udligne presset på udsatte steder ved at vende madrassen, så hovedenden bliver fodenden, eller vende den helt om, så undersiden bliver oversiden. Det kommer an på madrastypen, om man kan vende madrassen, så læs manualen, før du vender det hele op og ned.

Skån din seng med en topmadras

Det kan skåne din madras at skaffe en topmadras, som kan tage det værste fugt og snavs. En topmadras er nemmere at rengøre, vaske og skifte ud, så din madras forlænger sin levetid. Sørg for at købe en topmadras, der passer til din seng og din krops behov. Det kan også være en god ide at finde en madras med vaskbart betræk, så du let kan få vasket det og holde det frit for husstøvmider og andet snavs.

Rengør sengen ofte, og vask dyner og puder tit

Det er en god ide at rengøre sengen og vaske dyner og puder ofte. Hver gang du skifter sengetøj, bør du støvsuge madrassen, for der samler sig rigtig meget støv på madrassen under lagenet. Eksperter anbefaler, at du vasker din topmadras, dine dyner og puder hver 2. eller 3. måned. Sørg for at læse vaskeinstruktionerne først, for nogle puder tåler kun håndvask, så tjek altid, hvad det kan tåle. Brug et mildt vaskemiddel, husk at bruge tørretumbler til dyner og puder er helt tørre, og hvis din vaskemaskine ikke er stor nok, bør du finde en større vaskemaskine på et vaskeri. Trænger madrassen til pletrensning, kan du gør det med en hårdt opvredet klud kun med vand.

Fjern lugt fra madrassen med bagepulver eller natron

Det kan være svært at gøre sin madras ren, men det er der råd for. Et tip i den lidt mere kuriøse ende kan være behjælpeligt, hvis du synes, at din madras ikke lugter så godt eller er lidt beskidt. Tippet hjælper med at fjerne bakterier fra sengen. Men det lyder lidt mærkeligt, for du skal nemlig bruge en masse bagepulver eller natron. Hæld hele madrassen over med et tyndt lag af bagepulveret eller natronen, og lad det ligge og suge en times tid. Derefter støvsuger du sengen grundigt, så al pulveret er væk, og så skulle problemet være løst.

Pas på sengens dele

Hvis du har en elevationsseng, bør du også sørge for, at den bliver vedligeholdt. Bevægelige dele er altid mere udsatte end en sengeramme, der ikke kan bevæge sig. Forhør dig, der hvor du køber seng, om hvad du kan gøre for at vedligeholde sengen. Det kan for eksempel være sådan noget som at smøre den med silikone en gang om året. Men vær sikker på, at du kun gør det, sengen kan tåle.

Dunlopillo bidrager til dem, der gør en forskel

For Dunlopillo ligger det i vores historie at tage et hensyn til naturen og miljøet i produktionen af den kendte Dunlopillo kvalitet. Derfor er det væsentligt for os at bidrage til de organisationer, der deler vores værdisæt, og som gør en forskel.